TYÖNOHJAUS

Työnohjaus on työhön, työyhteisöön ja omaan työhön liittyvien kysymysten, kokemusten ja tunteiden tarkastelua ja jäsentämistä koulutetun työnohjaajan avulla. Työnohjaus vahvistaa niin itsetuntemusta kuin myös (työ)hyvinvointia sekä ammatillista kehitystä. Työnohjauksesta haetaan apua muun muassa oman työn parempaan ymmärtämiseen, työn kuormittavuuden säätelyyn ja työyhteisöjen haasteiden kohtaamiseen. Työnohjaus sopii kaikille, jotka haluavat oppia ja kehittyä työssään — toimialasta riippumatta.

Työnohjaajana työskentelytapanani on tässä ja nyt hetkessä toteutuvaa, tulevaisuuteen suuntaavaa, voimavaroja vahvistavaa sekä vahvaan vastavuoroiseen vuorovaikutukseen perustuvaa työskentelyä. Ajattelen, että työntekijät ovat oman työnsä asiantuntijoita. Työnohjauksessa asetumme yhdessä tutkimaan ja pohtimaan työtä monitasoisesti.

Olen saanut työnohjaajana asettua ohjaamaan niin yksittäisiä työntekijöitä, pareja kuin myös eri kokoisia ryhmiä. Olen kohdannut työnohjauksen merkeissä useammankin eri ammattialan edustajia esimerkiksi: yrittäjiä, taloushallinnon asiantuntijoita, terapeutteja, maa- ja metsätalousalan yrittäjiä,
sosiaali- ja terveydenhuoltoalan  osaajia, järjestöpuolen asiantuntijoita, insinöörejä, kampaajia.

Toteutan työnohjauksia joko työhuoneellani Helsingissä Museokadulla (1-3henkilöä), työpaikoilla (pääkaupunkiseutu) tai etänä myös vaikka maapallon toiselle puolelle (kunhan vain
osaan laskea aikaeron oikein).

Työstä
Pieni muutos, iso vaikutus

Olen asettunut työnohjattavieni kanssa muun muassa seuraavien teemojen äärelle:

-työssä jaksaminen
-työajan rajaaminen
-myötätuntouupumus
-asiakastilanteiden purku, jäsentäminen
-tiimin yhteistyön vahvistaminen
-työn herättämät tunteet
-arvot
-työnilon huomaaminen
-mahdollisuuksien ja mahdottomuuksien havainnointi
-voimavarat
-vahvuudet
-esihenkilötyö
-yrittäjyyden arki

Työnohjaajuuteni perusta on kohtaamisessa sekä ratkaisu- ja voimavarakeskeisyydessä. Työskentelytavassani on havaittavissa myös aitoutta, vahvaa vastavuoroisuutta sekä lempeää kurittomuutta.

Yhden tapaamiskerran kesto on 50 min / yksilötyönohjaus ja 90 min / pari- tai ryhmätyönohjaus. (Toki myös 90 min yksilötyönohjaus on mahdollista.)

Tapaamiset toteutuvat noin 3-4 viikon välein, tai aina tarpeen mukaan.

Toteutan työnohjauksia niin lyhyinä (yhden -muutaman kerran) tai pitkinä (puolesta vuodesta eteenpäin) prosesseina.

Ennen pitkien työohjausprosessien aloitusta asetumme yhdessä ns. alkukartoituksessa huomaamaan olenko juuri Sinun / Teidän tarvitsema työnohjaaja. Työnohjausprosessin aikana tarkastelemme määräajoin sitä, onko yhteinen työskentelymme edennyt siten, että se mahdollistaa Sinulle / Teille pohtimisen ja huomaamisen.

”Huomasin jo toissa päivänä, että odotan tämän päiväistä työnohjausta!” (Työnohjaus asiakas)

”No onhan se vaan niin, että aina, kun me tavataan, niin joku ajatuksen mykkyrä lähtee oikenemaan.” (Työnohjaus asiakas)

Osallistun itse säännöllisesti henkilökohtaiseen työnohjaukseen. Omassa työnohjauksessani asetun tarkastelemaan omaa toimintaani kriittisesti sekä rakentavasti. Henkilökohtainen työnohjaukseni mahdollistaa minulle laadukkaan, ammatillisen ja eettisesti kestävän työnohjaajana toimimisen sekä omien voimavarojen sekä osaamisen vahvistamisen.