Työskentelytapani - Merkityksellisiä kohtaamisia

Työnohjaajana ja lyhyt- sekä seksuaaliterapeuttina olen kohtaava, keskusteleva, kuuleva ja huumorintajuinen. Työskentely kanssani perustuu rohkeaan tasavertaiseen vuorovaikutukseen. En pelkää ottaa esille – enkä kuulla – haastaviltakaan tuntuvia asioita. Ajattelen aina, että asiakas on oman elämänsä asiantuntija: vastaus ja viisaus on hänellä. Minulle on kaikissa asiakassuhteissa ehdottoman tärkeää, että asiakas tulee kuulluksi ja ymmärretyksi – kohdatuksi omana itsenään.

Luonnollisesti työskentelyn keskiössä on aina asiakkaan itsensä määrittelemä teema, mahdollinen haaste tai ongelma, johon hän toivoo muutosta ja / tai uusia näkökulmia ja / tai vahvistusta. Työskentelytapanani ydintä on kuitenkin se, ettemme laadi asiakkaan kanssa selkeää ja tavoiteltavaa tavoitetta, vaan asetumme yhdessä huomaamaan, pohtimaan ja tarkastelemaan merkityksellisiä asioita, kokemuksia ja tunteita. Kanssani työskennellessä inhimilliselle keskeneräisyydelle on tilaa. ”Mikä on toisin, kun…?”, on kysymys, jonka esitän, ja saamani vastaus määrittää suuntaa, jota kohti yhteistyössä lähdemme. Huomaamme yhdessä mm. jo olemassa olevan hyvän, tarpeet, onnistumiset, mahdollisuudet ja mahdottomuudet.  Asiat ehkä muuttuvat asiakkaan mielessä, konkreettisesti elämässä tai jopa molemmissa, ja prosessi jatkuu myös yhteistyömme päätyttyä. Kanssani ei voi siis suorittaa tai saavuttaa selkeitä tavoitteita, ja siitä huolimatta työskentelyprosessi etenee sekä on vaikuttavaa. Voinko todella työskennellä näin? Voin ja työskentelen. Kokemuksestani tiedän, että työskentelytapani mahdollistaa asiakkailleni riittävästi.

Pohdin usein allekirjoittamista. Mikä on se työskentelytapa, jonka minä haluan allekirjoittaa? Mikä on se ammatillisuus, jonka minä allekirjoitan? Millainen on se työskentelytapa, jossa on aidosti havaittavissa minun allekirjoitukseni? Minun konkreettinen allekirjoitukseni on aina ollut kuriton ja laaja, mutta samalla napakka. Samaa allekirjoitukseni kurittomuutta, laajuutta ja napakkuutta on aidosti havaittavissa myös siinä, miten toteutan niin työnohjausta, ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa, seksuaaliterapiaa kuin myös Vastavuoroista paussia®. Saan toistuvasti palautetta, että työskentely kanssani on poikkeuksellisen rentoa ja turvallista, mutta saman aikaisesti haastaan kysymyksillä – en päästä helpolla. Kuulemma minusta myös havaitsee sen, että pidän työstäni valtavasti. Jokaisessa asiakaskohtaamisessa lähden mielessäni eräänlaiselle syväsukellukselle: asetun vain ja ainoastaan kohtaamaan, kuulemaan sekä olemaan läsnä.

 Työskentelytapani punaiset langat ovat:

Kohtaaminen… merkitsee minulle tietoista läsnäoloa, arvostusta, avoimuutta, rehellisyyttä, eettisyyttä, kuuntelemista ja kysymistä, myötätuntoa (myös itseäni kohtaan). Sillä on valtava merkitys, mitä tapahtuu tässä ja nyt.

Dialogisuus… merkitsee minulle vuoropuhelua, jossa asetun ajattelemaan ääneen yhdessä asiakkaani kanssa. Dialogilla pyrin mahdollistamaan niin asiakkaalleni kuin myös itselleni paremman ymmärryksen käsiteltävistä asioista, omasta itsestä. Dialogi voi mahdollistaa pohtimisen ja oppimisen.

Ratkaisu- ja voimavarakeskeisyys… olemme yhdessä mahdollisuuksien äärellä  — aina on mahdollisuus johonkin hyvällä tavalla uuteen. Meissä jokaisessa on vahvuuksia ja voimavaroja.

Keho ja mieli… ovat erottamattomassa suhteessa toisiinsa, samoin ihminen on osa ympäristöään ja sosiaalisten suhteidensa verkkoa. Keho järjestäytyy kaiken aikaa vuorovaikutussuhteissa ja kaikessa toiminnassa.

Mikäli tunnistan asiakassuhteen aikana palvelutarpeen sosiaali- tai terveydenhuoltopalveluista, niin ohjaan luottamuksella niiden pariin.

Lempeällä ajatuksella,

-päivi